Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

7+1 θεραπευτικά βότανα για καλύτερη ζωή

7+1 θεραπευτικά βότανα για καλύτερη ζωή


Πολλά από αυτά τα έχουμε ήδη στα ντουλάπια με τα μπαχαρικά και τα αφεψήματά μας. Γνωρίζουμε, όμως, όλες τους τις θαυμαστές ιδιότητες; Και γιατί να μην κάνουμε το δικό μας κήπο; Αυτά τα «πράσινα φάρμακα» μπορούμε όλοι να τα μεγαλώσουμε, οικολογικά και οικονομικά, ακόμα και στο μικρότερο μπαλκονάκι. Με λίγο νερό, λίπασμα και ήλιο, έχουμε το φυσικό μας φαρμακείο, αλλά και τέλεια αρωματικά/μυρωδικά για τα φαγητά, τις ντουλάπες και το μπάνιο μας. Ή ακόμα και τη γάτα μας!
ΕΧΙΝΑΚΕΙΑ: Πωλείται στα φαρμακεία σε κάψουλες, ταμπλέτες, αλοιφές, σιρόπια, βάμματα και εκχύλισμα. Είναι πλούσια σε φαινόλες, που περιέχονται στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά και προστατεύουν από πολλές μολύνσεις και από την ηλιακή ακτινοβολία, χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση. Όμως, γιατί να μην έχουμε τη δική μας εχινάκεια στο μπαλκόνι; Γίνεται όμορφο λουλούδι, οπότε το στολίζουμε κιόλας. Και όλα τα μέρη του είναι αντι-ιικά και αντιμικροβιακά. Μπορούμε να αποξηράνουμε τα λουλούδια και τα φύλλα του και να τα αποθηκεύσουμε σε γυάλινα βάζα σε σκοτεινό μέρος. Όταν αισθανόμαστε ατονία ή μας κυνηγάει κρυολόγημα, φτιάχνουμε αφέψημα και πίνουμε τουλάχιστον 3 φλιτζάνια καθημερινά, μέχρι να δυναμώσουμε.
ΧΑΜΟΜΗΛΙ: Αυτό το ταπεινό βότανο είναι ιδανικό για ερεθισμένο στομάχι, δυσπεψία, ενώ καταπραΰνει και τους κολικούς. Είναι σούπερ καλό και για τους ερεθισμούς του δέρματος ως αντισηπτικό. Σε χλιαρή κομπρέσα, είναι ιδανικό για ευαίσθητα σημεία όπως στην περιοχή γύρω από τα μάτια ή τα γεννητικά όργανα. Επίσης είναι το Α και το Ω για τα νεύρα, αφού χαλαρώνει την ένταση και βοηθά στην αϋπνία.
ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ: Ως αφέψημα, βελτιώνει τη μνήμη και βοηθά στη συγκέντρωση. Επίσης βελτιώνει τη διάθεση, ενώ γλυκαίνει και την αναπνοή. Δημιουργεί όμως και ένα ιδιαίτερο αφρόλουτρο: ένα κλαδάκι δεντρολίβανου μέσα σε μπανιέρα με ζεστό νερό και μέλι μαλακώνει το δέρμα, αλλά και τον πονοκέφαλο που προέρχεται από ένταση. Επίσης τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και ζεσταίνει το σώμα.
ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑ (ΤΖΙΝΤΖΕΡ): Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της κινεζικής φυτικής φαρμακευτικής. Η πικάντικη πιπερόριζα είναι πολύ-εργαλείο, αφού ανακουφίζει από τη ναυτία και τους πόνους περιόδου, μέχρι τις καούρες και την ημικρανία. Αμέ!
ΛΕΒΑΝΤΑ: Η μυρωδιά της ηρεμεί και χαλαρώνει. Είναι ευεργετική για τον πονοκέφαλο και την ημικρανία. Πάνω σε κομπρέσες ανακουφίζει από τον πόνο, ενώ όταν εφαρμόζεται πάνω σε κοψίματα και μώλωπες, λειτουργεί ως αντισηπτικό. Το απόλυτο οικολογικό αρωματικό για τις ντουλάπες μας.
ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ: Μυρίζει απολύτως καταπληκτικά σε ένα κάρο συνταγές μαγειρικής. Ως αφέψημα είναι εξαιρετικό για την ανακούφιση του βήχα και του κρυολογήματος -ειδικά αν σεταριστεί με μια κουταλιά μέλι και λεμόνι. Βελτιώνει επίσης και την κυκλοφορία του αίματος.
ΣΚΟΡΔΟ: Οκ, μυρίζει. Αλλά η κατανάλωσή του μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Είναι επίσης πολύ ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό. Είναι αντικαρκινικό, ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Μπροστά σε όλα αυτά τα οφέλη, η παρενέργεια της μυρωδιάς είναι ένα τίποτα. Άρα τρώμε τζατζίκι χωρίς τύψεις για τον διπλανό μας.
ΓΑΤΟΧΟΡΤΟ (CATNIP): Έκπληξη! Μπορεί να το μεγαλώνουμε κυρίως για τις γάτες μας, όμως είναι καλό και για εμάς, αφού ως αφέψημα είναι εξαιρετικό διουρητικό και καθαρτικό, οπότε το μοιραζόμαστε. Και καθώς το απολαμβάνουμε στο φλιτζάνι, γελάμε και με τη γάτα μας που τριπάρει κάπου εκεί γύρω.

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Πέτρος Κανακάκης- ο Μανιάτης Αγωνιστής του 1821



Πέτρος Κανακάκης- ο Μανιάτης Αγωνιστής του 1821 


Ένας από τους σημαντικότερους οπλαρχηγούς, που ανέδειξε το Κατωπάγκι της Μέσα Μάνης κατά την επανάσταση του 1821, υπήρξε ο Πέτρος Κανακάκης. Γεννήθηκε το έτος 1796 στην Κηπούλα και είχε νυμφευθεί την Αρχοντού Κουτραρίτζα το έτος 1818.
Βασικές πληροφορίες για τη δράση του ως οπλαρχηγού αντλούμε από το πιστοποιητικό περί των εκδουλεύσεών του, με ημερομηνία 8.12.1841, το οποίο υπογράφουν οι Μανιάτες οπλαρχηγοί και ανώτεροι αξιωματικοί της Φάλαγγας Ιωάννης Κ. Μαυρομιχάλης, Νικ. Πιεράκος, Παναγιώτης Μπουκουβαλέας και Χ. Καπετανάκης. Επίσης από την με ημερομηνία 30.7.1824 απόφαση του Εκτελεστικού πληροφορούμαστε ότι ο αγωνιστής προβιβάστηκε εκείνη την εποχή (1824) στο βαθμό του Πεντηκόνταρχου.
Ειδικότερα μαθαίνουμε από το πιστοποιητικό του ότι κατά την επανάσταση έφερε το βαθμό του Καπετάνιου (Αξιωματικού) και ότι είχε πάντοτε υπό τις διαταγές του στρατιωτικό σώμα αποτελούμενο από 120 στρατιώτες έως 70 το ολιγότερο.

             Αξιωματικός της Φάλαγγας 1841


Από την έναρξη του Αγώνα το 1821, μέχρι και το 1826, έλαβε μέρος διαδοχικά στην πολιορκία της Κορώνης, έπειτα μετέβη στην πολιορκία της Τριπολιτσάς, όπου παρέμεινε έως την άλωσή της, κατόπιν πολέμησε στην Κάρυστο, όπως επίσης στις μάχες του Άργους επί Δράμαλη και στις μάχες του Ναυπλίου. Στη συνέχεια πολέμησε στην πολιορκία του φρουρίου της Κορώνης και Μεθώνης και επί Ιμβραήμ Πασά στα Μεσσηνιακά Φρούρια, εξαιρέτως δε συμμετείχε και στη μάχη στο Μανιάκι, όπου (όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πιστοποιητικό) μόλις έσωσε τη ζωή του. Τέλος ο αγωνιστής πολέμησε στις μάχες του Αλμυρού και του Πολυαράβου το έτος 1826.
Χάριν των υπηρεσιών του ονομάσθηκε το έτος 1837 Υπολοχαγός της Λακωνικής Φάλαγγας, ενώ στη συνέχεια το έτος 1839 τοποθετήθηκε με τον ίδιο βαθμό σε ενεργητική υπηρεσία στην IV Τετραρχία της Φάλαγγας, με έδρα αρχικά το Λιμένι και κατόπιν την Καλαμάτα, όπου υπηρέτησε έως την προικοδότησή του (αποστρατεία) το 1843.
Ο Πέτρος Κανακάκης τιμήθηκε ως παλαιός οπλαρχηγός με το αργυρό Αριστείο του Αγώνα, επαινέθηκε επίσης μαζί με άλλους Λάκωνες στρατιωτικούς το έτος 1841, δυνάμει της VIII Διαταγής του Στρατού, χάριν της συμβολής του στην νεοσυλλεξία των κληρωτών του 5ου Πεζικού Τάγματος των Ακροβολιστών, ενώ κατά τα έτη 1844 – 1845 διετέλεσε ένορκος από το δήμο Μέσσης της επαρχίας Οιτύλου. Απεβίωσε δε περί τα τέλη του έτους 1845.
27.10.2012 
Δημήτριος Π. Μαριόλης
http://maniatika.wordpress.com/πέτρος-κανακάκης-ο-μανιάτης-αγωνιστή/