Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Οδηγός για τα άγρια χόρτα του ελληνικού βουνού

Οδηγός για τα άγρια χόρτα του ελληνικού βουνού


 Τα βουνά της Ελλάδας είναι γεμάτα πράσινο και πολύχρωμες εκτάσεις λουλουδιών. 
 Από τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι εμπιστεύονταν τα χόρτα του βουνού άλλοτε για βρώση και άλλοτε για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.  
 Είναι μια όμορφη και υγιεινή δραστηριότητα που μπορούμε να ακολουθήσουμε και εμείς! 
Παρακάτω ακολουθεί ένας μικρός οδηγός των πιο συνηθισμένων φαγώσιμων χόρτων!


1. Πικραλίδα
Ταυτότητα: Πολυετές αυτοφυές φυτό, φτάνει τα 25 εκατοστά ύψος. Η πικραλίδα βρίσκεται ριζωμένη συνήθως σε χωράφια ως ζιζάνιο ή σε ακαλλιέργητους τόπους. Η ρίζα και τα φύλλα της καταπολεμούν την πέτρα στη χολή. Επίσης είναι διουρητική, χωρίς όμως να μειώνει το κάλιο από τον οργανισμό.
Εποχή: Από τον χειμώνα μέχρι την άνοιξη.
Στην κουζίνα μας: Ωμή σε σαλάτες ή βραστά. Τα φύλλα της τα βάζουμε και σε λαχανόπιτες.


2. Γλιστρίδα
Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά. Φημίζεται για τη βιταμίνη C και το σίδηρο που περιέχει. Ο λαός λέει πως αν βάλεις λίγα φύλλα γλιστρίδας κάτω από τη γλώσσα σου, ξεδιψάς (ίσως έτσι βγήκε και η φράση για τον πολυλογά, επειδή νιώθοντας ανακουφισμένος από δίψα, ξεκινά ασταμάτητο μονόλογο)!
Εποχή: Από αρχές του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο.
Στην κουζίνα μας: Τρώγεται ωμή σε σαλάτα και μπορεί να αντικαταστήσει τα μαρούλια σαν πράσινο λαχανικό.



3. Πικροράδικα
Ταυτότητα: Πολυετή φυτά που φτάνουν το 1 μέτρο. Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε χωράφια αφρόντιστα και ακαλλιέργητα. Εποχή: Από το φθινόπωρο με τα πρωτοβρόχια έως το τέλος της άνοιξης. Στην κουζίνα μας: Βραστά με λαδολέμονο ή μαγειρεμένα με κρέας.


4. Γαϊδουράγκαθο – σίλυβο
Ταυτότητα: Διετές αυτοφυές, ακανθώδες φυτό που φθάνει το 1,5 μέτρο ύψος. Τα πράσινα φύλλα του διαφέρουν από τις άσπρες γραμμές. Ευδοκιμεί κοντά σε χερσότοπους.
Εποχή: Φθινόπωρο και χειμώνα (αντέχει μέχρι και τους -15 βαθμούς Κελσίου).
Στην κουζίνα μας: Εάν αφαιρέσουμε τα αγκάθια του, μπορούμε να μαγειρέψουμε τη ρίζα και τα φρέσκα φύλλα του, που θυμίζουν σπανάκι.


5. Ραπανίδα
Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά. Εξαπλώνεται σαν ζιζάνιο σε διάφορους τόπους. Ξεχωρίζει για τα μακριά, πράσινα φύλλα της. Εποχή: Από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Στην κουζίνα μας: Πολύ νόστιμα χόρτα βραστά ως σαλάτα με λαδόξυδο.



6. Περδικονύχι
Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά. Το συναντάμε σε μεγάλη ποσότητα στα ελληνικά βουνά, αλλά και σε χωράφια. Εποχή: Από το χειμώνα μέχρι την άνοιξη, προτού ανθίσει. Στην κουζίνα μας: Το περδικονύχι το χρησιμοποιούμε σε ομελέτες και σε διάφορες πίτες.



7. Καυκαλήθρα
Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά. Είναι γνωστή και ως καυκαλίδα, μοσκάκι, αγριοκουτσουνάδα, μερουλήθρα, και μοσχολάχανο. Το άρωμά της είναι έντονο γεμάτο φρεσκάδα. Εποχή: Από το χειμώνα μέχρι την άνοιξη, προτού ανθίσει.
Στην κουζίνα μας: Εκτός από τις πίτες, χρησιμοποιείται ως μυρωδικό σε φασολάδες.



8. Οξαλίδα
Ταυτότητα: Ποώδες φυτό με κίτρινα άνθη. Η οξαλίδα χρησιμοποιείται ως υποκατάστατου του αλατιού και του ξυδιού, όμως σε μεγάλες ποσότητες ενδέχεται να είναι δηλητηριώδης.
Εποχή: Σχεδόν όλες τις εποχές, τη συναντάμε παντού, γιατί εξαπλώνεται πολύ εύκολα.
Στην κουζίνα μας: Τη χρησιμοποιούμε σε σούπες, σε σάλτσες και σε χορτόπιτες σε προσεκτικές, μικρές ποσότητες, για να δώσει μια ξινή γεύση.


9. Ρόκα – Αζούματο
Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60-80 εκατοστά. Μαζεύει τις μέλισσες με τα άνθη της, που είναι μακριά και λευκά. Εποχή: Ανθίζει από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι.
Στην κουζίνα μας: Κόβουμε συχνά τα φύλλα της για να εμποδίσουμε την ανθοφορία. Τρώγεται σκέτη σαν ξιδάτη σαλάτα ή με μαρούλι, λάχανο, ντομάτα.



10. Σινάπι – Βρούβες
Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 80 εκατοστά. Στην Ελλάδα το συναντούμε πολύ συχνά, κάτι που δικαιολογεί τη φράση «πάμε για βρούβες»! Οι αλεσμένοι σπόροι του χρησιμεύουν στην Παρασκευή μουστάρδας.
Εποχή: Μαζεύονται τα φύλλα το φθινόπωρο έως την άνοιξη.
Στην κουζίνα μας: Τα φρέσκα τρυφερά φύλλα τους τρώγονται βραστά μόνα τους ή με άλλα χόρτα και χρησιμοποιούνται με άλλα χόρτα σε χορτόπιτες.



Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Τα 5 φρούτα που θεραπεύουν 5 προβλήματα υγείας

Τα γνωρίζετε σίγουρα, τα έχετε γευτεί, ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα, αγνοείτε ότι διαθέτουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας.
Δείτε ποιο σούπερ φρούτο να καταναλώσετε, ανάλογα με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζετε!

Ακτινίδιο για τον κολικό του εντέρου
Σύμφωνα με μελέτη στην οποία συμμετείχαν 41 εθελοντές με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δύο ακτινίδια την ημέρα για έξι εβδομάδες είχαν ως αποτέλεσμα των περιορισμό των συμπτωμάτων.

Μπανάνες για την πίεση


Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Κεράσια για τη χοληστερίνη
Περιέχουν το αντιοξειδωτικό συστατικό ανθοκυάνη, που περιορίζει τις φλεγμονές, αλλά και τα ποσοστών των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης.

Αβοκάντο για μείωση της κακής χοληστερόλης



Είναι πηγή πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη και λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της LDL, δηλαδή της κακής χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνοντας παράλληλα την ποσότητα καλής χοληστερόλης.

Ανανάς για το φούσκωμα



Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βρομελίνη, ένα ένζυμο που βοηθά στην πέψη, βοηθά στη γρηγορότερη επεξεργασία της τροφής και τον περιορισμό του φουσκώματος.


Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Αρχίζει η ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας.

Πανεπιστημίου -Σύνταγμα και Ομόνοια αλλάζουν πρόσωπο!


 Εντός του 2015 αναμένεται να αρχίσει η ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν δύο χρόνια, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτο Σιμόπουλο.
«Πιστεύουμε ότι η δημοπράτηση για την κατασκευή του έργου θα γίνει εντός του 2015 κι αν όλα πάνε καλά με τον διαγωνισμό, περί τα μέσα του 2015 μπορεί να ξεκινήσουν οι εργασίες» ανέφερε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στη ΝΕΡΙΤ.
Όπως είπε, η παρέμβαση θα αρχίσει από το Σύνταγμα και θα τελειώσει στην Ομόνοια, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κανένα κυκλοφοριακό πρόβλημα από την πεζοδρόμηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα υπάρχουν πολλοί διάδρομοι πρόσβασης των λεωφορείων. Το ίδιο θα ισχύει και για τα ταξί, ενώ στη μέση του πεζόδρομου, θα υπάρχει ειδική διαμόρφωση για να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τροφοδοσίας. Οι δρόμοι, όπως είναι η Αμερικής και η Εμμανουήλ Μπενάκη, δεν πεζοδρομούνται όπως επίσης και άλλοι δύο δρόμοι, οι οποίοι θα επιτρέπουν τη διαμπερή κίνηση των λεωφορείων».
Ο κ. Σιμόπουλος δήλωσε ακόμη ότι πρόκειται για ένα απολύτως περιβαλλοντικό έργο, γιατί «στο μεγάλο της μήκος η γραμμή του τραμ θα τροφοδοτείται από συσσωρευτές, ενώ όλες οι φυτεύσεις που θα γίνουν, θα αρδεύονται από τα νερά της βροχής μέσω κατάλληλων ταμιευτήρων». Η χρηματοδότηση του έργου, όπως είπε ο κ. Σιμόπουλος, είναι από το ΕΠΕΡΑΑ, το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ και από την Περιφέρεια Αττικής.
Οι μελέτες προέρχονται από χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση, έγιναν με την επίβλεψη της Αττικό Μετρό ΑΕ και, όπως είπε ο κ. Σιμόπουλος, «συμμετείχε κυρίως το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όσον αφορά στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις».
«Είναι ένα έργο, το οποίο θα εκτελέσει η Αττικό Μετρό Α.Ε. και έρχεται ως συμπλήρωμα άλλων δύο έργων. Έρχεται ως συμπλήρωμα της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και της κατασκευής της γραμμής 4 του μετρό και συμπληρώνει κάτι αντίστοιχο με την τριλογία των έργων, που έχουμε μπροστά μας από τα παλαιά διατηρητέα κτήρια της Αθήνας» εξήγησε, περιγράφοντας το σύνολο των παρεμβάσεων στη συγκεκριμένη περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας (Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμιο, Ακαδημία).