Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Πλωτές φάρμες από το μέλλον!

Μια μελέτη για την κατασκευή και λειτουργία μιας σειράς από πλωτές φάρμες εκπονήθηκε από την Ισπανική εταιρεία Forward Thinking Agriculture.


Η μελέτη παρουσιάστηκε στο σεμινάριο που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της γαλλικής πρωτοβουλίας για τη Διεθνή Γεωργική Έρευνα (IFRAI), ένα πρόγραμμα συνεργασίας που διεξήγαγαν από κοινού το INRA (Εθνικό Ινστιτούτο Αγρονομικής Έρευνας) και το CIRAD (Κέντρο για τη Διεθνή Συνεργασία στην γεωπονική έρευνα για την Ανάπτυξη).

Το πρόγραμμα ερευνά και προτείνει το πώς θα πετύχει η γεωργία να ανταποκριθεί στη σίτιση των 9,1 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που θα κατοικούν τον πλανήτη το 2050; Πώς θα καταφέρει η Διεθνής Κοινότητα να ανταποκριθεί στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας που έθεσε ο ΟΗΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας, ενώ παράλληλα θα πληρούνται όλο και πιο αυστηρά περιβαλλοντικά προτύπα;

Μια σειρά από πλωτές φάρμες με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού του πλανήτη δημιούργησε μια ομάδα αρχιτεκτόνων από την εταιρεία Forward Thinking Agriculture, με έδρα στη Βαρκελώνη. Στα σχέδια που δημιούργησαν οι ειδικοί περιγράφονται πλωτές εγκαταστάσεις πολλαπλών ορόφων, ικανές να εκμεταλλεύονται όλες τις φυσικές πηγές για την παραγωγή τροφίμων. Με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών πάνελ στην οροφή τους, θα είναι σε θέση να εκμεταλλεύονται τον ήλιο για την παραγωγή της απαραίτητης ηλεκτρικής ενέργειας. Στο δεύτερο επίπεδο θα φιλοξενούνται καλλιέργειες, οι οποίες μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σχεδιαστών, θα μπορούσαν να προσφέρουν περί τα 8,15 εκατ. κιλά λαχανικών ετησίως.

Στο πρώτο επίπεδο πάλι θα υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες με δυνατότητα απόδοσης ως και 1,7 εκατομμύρια ψάρια ετησίως. Στο ίδιο επίπεδο θα βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις συσκευασίας των παραχθέντων προϊόντων. Στο εξωτερικό μέρος των εγκαταστάσεων θα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, κυματοθραύστες και προβλήτες για τη μετακίνηση των εργαζομένων με βάρκες. Σύμφωνα με επιστημονικές προβλέψεις, ως το 2050, ο πληθυσμός του πλανήτη αναμένεται να αγγίξει τα 9,1 δισεκατομμύρια, γεγονός που μεταφράζεται σε μια αύξηση ως προς την ανάγκη σίτισης της τάξεως του 70%.

Ο κομήτης του Rosetta «κουβαλά» τις βάσεις της ζωής

Εντοπίστηκε πληθώρα οργανικών στοιχείων και άλλων «απρόσμενων» υλικών πάνω στον 67 / P

Μία απρόσμενη πληθώρα οργανικών στοιχείων, που αποτελούν θεμέλιους λίθους της ζωής, ανακάλυψαν οι επιστήμονες αναλύοντας τα δεδομένα που συνέλεξαν τα δέκα όργανα του ρομπότ Philae στον κομήτη Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο 67Ρ, γνωστό και ως κομήτη του Rosetta, του μητρικού σκάφους του Philae.

Η ανακάλυψη ενισχύει την πιθανότητα ότι κάποτε οι κομήτες μετέφεραν τους σπόρους της ζωής στη Γη και κάτι ανάλογο μπορεί κάλλιστα να έχουν ήδη κάνει οπουδήποτε αλλού στο σύμπαν. Τα νέα στοιχεία παρουσιάσθηκαν από διάφορες επιστημονικές ομάδες σε μια σειρά επτά δημοσιεύσεων στην επιθεώρηση Science.



Πρωτοφανείς ανακαλύψεις

Τέσσερα από τα οργανικά χημικά στοιχεία (με βάση τον άνθρακα) δεν έχουν ποτέ έως τώρα ανιχνευθεί σε κομήτες. Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν όλα αυτά τα στοιχεία πάνω στον παγωμένο κομήτη έως μια «πρωταρχική παγωμένη σούπα», από την οποία, υπό κατάλληλες συνθήκες, θα μπορούσε να ξεπηδήσει η ζωή.

Πάντως καμία από τις επιστημονικές εργασίες δεν αναφέρει ότι ανιχνεύθηκαν πιο πολύπλοκα μόρια πρόδρομα της ζωής, όπως τα αμινοξέα (από όπου προέρχονται οι πρωτεΐνες), αλλά μελλοντικές αναλύσεις μπορεί να τα εντοπίσουν κι αυτά. Μια ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη είναι ότι το έδαφος του κομήτη είναι πολύ πιο σκληρό από όσο θα έπρεπε.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι από το εσωτερικό του κομήτη εκτοξεύεται ύλη και σωματίδια ορισμένα από τα οποία ταξιδεύουν στο Διάστημα και άλλα επιστρέφουν στην επιφάνεια του κομήτη δημιουργώντας ένα σκληρό παγωμένο στρώμα. «Πρόκειται για ένα στρώμα παρόμοιο με ένα είδος στρώματος αρχαίου στερεού πάγου που υπάρχει σε διάφορες περιοχές της Γης το οποίο εξατμίζεται και παγώνει εκ νέου» αναφέρει ο Τίμαν Σπον, ερευνητής του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστήματος.

Τα εργαστήρια

Ερώτημα παραμένει αν τα οργανικά συστατικά δημιουργήθηκαν πάνω στον ίδιο τον κομήτη ή κάπου αλλού στο διάστημα και μετά ενσωματώθηκαν σε αυτόν. Πιθανότατα πάντως, οι κομήτες αποτελούν κοσμικά εργαστήρια για τη «συναρμολόγηση» των αρχικών συστατικών της ζωής.

Παραμένει αβέβαιο κατά πόσο το Philae θα μπορέσει να στείλει άλλα επιστημονικά δεδομένα, καθώς μετά από την μακρόχρονη νάρκη του, «ξύπνησε» μεν στις 13 Ιουνίου, αλλά η επαφή του με τη Γη ήταν στη συνέχεια σποραδική και προβληματική. Η τελευταία επικοινωνία του έγινε στις 9 Ιουλίου και έκτοτε έχει σιγήσει πάλι, όμως δεν θεωρείται ακόμη «νεκρό».

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Τον μεγάλο "ξάδελφο" της Γης ανακάλυψε η NASA


Το ουράνιο σώμα Κέπλερ-452b (δεξιά), το οποίο εντοπίσθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας (NASA), είναι ο πρώτος εξωπλανήτης με μέγεθος παραπλήσιο με τη Γη (αριστερά), ο οποίος μάλιστα κινείται στην «κατοικήσιμη ζώνη» ενός αστέρα παρεμφερή με τον Ήλιο (καλλιτεχνική απεικόνιση). «Μπορούμε να παρομοιάσουμε τον Κέπλερ-452b σαν τον πιο ηλικιωμένο και μεγαλύτερο« ξάδερφο »της Γης, ο οποίος θα μας δώσει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε ακόμη καλύτερα το εξελισσόμενο περιβάλλον του πλανήτη μας», ανέφερε ο Τζον Τζέκινς, υπεύθυνος των επιστημόνων που αναλύουν τα δεδομένα του Kepler και επικεφαλής της ομάδας που ανακάλυψε τον Κέπλερ-452b.

Τον μεγάλο "ξάδελφο" της Γης ανακάλυψε η NASA.


 Πρόκειται για τον εξωπλανήτη Kepler 452b παρόμοιο με τον δικό μας, στον οποίο θεωρείται πιθανό να έχει αναπτυχθεί ζωή!
"Μπορούμε να φανταστούμε τον Κέπλερ 452b σαν έναν μεγαλύτερο ξάδερφο της Γης", δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας της NASA που ανακάλυψε τον πλανήτη, Τζον Τζένκινς, επιβεβαιώνοντας πως είναι πιθανή η ύπαρξη ζωής στον Κέπλερ 452b.
Ο πλανήτης Kepler 452b, βρίσκεται 1.400 έτη φωτός μακριά μας, στον αστερισμό του Κύκνου, έχει διάμετρο 60% μεγαλύτερη από τη Γη. Απέχει επίσης από το άστρο του ίση απόσταση με αυτήν που βρίσκεται η Γη από τον Ήλιο. Το άστρο αυτό είναι μόνο 4% μεγαλύτερο και 10% φωτεινότερο από τον Ήλιο αλλά και 1,5 δισεκατομμύριο χρόνια γηραιότερο από αυτόν. Μια πλήρης περιφορά του Κέπλερ 452b γύρω από το άστρο του διαρκεί 385 ημέρες.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατό να διαθέτει νερό σε υγρή μορφή, κάτι που θα επέτρεπε την ύπαρξη ζωής.

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Το πρώτο εκτυπωμένο 3D κτίριο γραφείων σχεδιάζει το Ντουμπάι !

Ρομποτικός οικοδόμος


Ντουμπάι: Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε ότι προχωρά άμεσα στη δημιουργία του πρώτου οικοδομήματος που θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος γραφείων η κατασκευή του οποίου θα γίνει με εκτυπωτή 3D. Πρόκειται για ένα οικοδόμημα που θα έχει συνολική επιφάνεια 185 τετραγωνικών μέτρων. Θα χρησιμοποιηθεί ένας 3D εκτυπωτής ύψους 7 μέτρων ο οποίος θα εκτυπώσει μια σειρά από στρώματα τα οποία στη συνέχεια θα συναρμολογηθούν για να δημιουργήσουν το εκτυπωμένο κτήριο γραφείων.


Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την εκτύπωση του οικοδομήματος είναι ενισχυμένο τσιμέντο, και γύψος ενισχυμένος με ίνες γυαλιού και πλαστικό. Τα έπιπλα των γραφείων θα είναι επίσης προϊόν εκτύπωσης. Την εκτύπωση θα αναλάβει η κινεζική εταιρεία Winsun που ειδικεύεται στην εκτύπωση πολύ μεγάλων αντικειμένων με 3D εκτυπωτές. Το οικοδόμημα που θα βρίσκεται στο Ντουμπάι σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΑΕ θα έχει κατά 50% -70% μειωμένο κόστος κατασκευής σε σχέση με ένα συμβατικό κτίριο και το 50% -80% μικρότερο εργατικό κόστος.